Tandlægeskræk

Tandlægeskræk er en betegnelse for at være nervøs eller bange for at gå til tandlægen og tandbehandlinger. Angsten skyldes ofte undersøgelse, instrumenter eller angsten for selve behandlingen. Folk, som lider af tandlægeskræk i svær grad, udebliver ofte fra tandlægen eller udsætter sit besøg. 

I Danmark er der 40 %, som lider af større eller mindre grad af tandlægeskræk.

Redigér Slet

De fleste patienter, som lider af tandlægeskræk, undgår regelmæssige besøg, undersøgelser og behandlinger. Dette resulterer i dårlig mundhygiejne, dårlig ånde og tandproblemer. Hvis ikke eventuelle problemer og sygdomme bliver forebygget eller forhindret, kan det få store konsekvenser for din sundhed – både fysisk og psykisk. Tandlægebesøg er nødvendige for, at du kan opretholde en optimal mundhygiejne. Ofte føler patienter en skam over den dårlige tilstand i munden og angsten, hvilket afholder dem fra at gå til tandlægen.

Hvis du oplever dette, bør du kontakte en tandlæge, som interesserer sig for din tandlægeskræk og er specialist. De fleste tandlæger er vant til personer, der er nervøse eller bange for tandlægebesøget, og de vil derfor tage ekstra hensyn til dig. Det er vigtigt, at du finder en tandlæge, som du kan tale med om din situation og opbygge et tillidsbånd til. Sammen finder I en fremtidig løsning på, hvordan nervøsiteten og angsten skal håndteres både før, under og efter besøget. Du kan finde en tandlæge med interesse i tandlægeskræk ved at afkrydse kompetencen her.

Hvis du undgår tandlægen af økonomiske årsager, er der også hjælp at hente. De fleste klinikker tilbyder finansieringsmuligheder, og ellers kan der som regel optages lån i banken. Du kan læse mere om finansiering af behandlinger her.

Redigér Slet

Når du skal vælge tandlæge, er det vigtigt, at du mærker efter og vælger en, du har tillid til. Mange tandlæger tager hensyn til patienter, som lider af tandlægeskræk – de interesserer sig for dig og vil hjælpe dig med at gennemføre den nødvendige behandling af dine tænder. Kontakt din tandlæge og fortæl om din angst – hvorfor og hvad du er bange for. Hvis du ikke selv har et svar på dette, er det vigtigt, at du alligevel kontakter tandlægen, så I sammen kan finde en årsag og løsning.

Hvis du har forsøgt at tale med din tandlæge om din angst, og du føler, at tandlægen ikke er det rigtige valg, kan du altid skifte tandlæge. Det tager dog tid for din nye tandlæge at lære dig og dine tænder at kende, men det er vigtigt, at du har en tandlæge, som du stoler på og har tillid til. Læs mere om skift af tandlæge eller find en ny tandlæge.

Redigér Slet

Det er muligt at komme din tandlægeskræk til livs. Det afhænger af dit ønske om at modtage hjælp, og om din tandlæge er i stand til at give dig den nødvendige hjælp. De fleste tandlæger interesserer sig for dig og vil hjælpe dig, så du opretholder en sund mundhygiejne. Der findes flere forskellige værktøjer, som du selv kan anvende for at afhjælpe din nervøsitet og angst, men tandlægen har også nogle metoder, der hjælper og støtter patienter med tandlægeskræk.

Lydfiler
"Slap Af Hos Tandlægen" er en pakke, som indeholder fem lydfiler. Denne pakker hjælper dig med at slappe af hos tandlægen og gøre tandlægebesøgene nemmere. De fem lydfiler anvender terapeutisk hypnose, så du lærer at arbejde med netop dine udfordringer i forbindelse med et tandlægebesøg. Derudover er der en lydfil, som anvendes til, når du skal til tandlægen, så du kan slappe af under dit besøg. Den sidste lydfil er til efter tandlægebesøget, hvor du ubevidst lagrer og forankrer alt det gode, du har gjort og oplevet. Du kan læse mere om pakken her

Akupunktur
Akupunktur kan dæmpe din angst, da den har en afslappende effekt på patienter, der lider af tandlægeskræk. Du kan læse mere om akupunktur her.

App: Slut med tandlægeskræk
Noget af det nyeste inden for håndtering af tandlægeskræk er Cope its applikation: Slut med tandlægeskræk. Den danske virksomhed har sammen med læger, psykologer samt tandlæger udviklet en app til patienter med tandlægeskræk. Med enkle og effektive kognitive øvelser kan du blive bedre til at forstå og håndtere din angst. Øvelserne i app'en udføres lige, hvor det passer dig, evt. derhjemme, så du føler dig afslappet og tryg, inden du skal til tandlægen.

På slutmedtandlægeskræk.dk kan du finde råd og interviews med en række forskellige personer, der har været nervøse, bekymrede og/eller bange for tandlæger og deres instrumenter. De fortæller, hvordan de er blevet deres tandlægeskræk kvit, eller hvordan de har lært at bearbejde denne. Der ligger også en test, så du kan se, hvor bekymret du er i forhold til resten af befolkningen – du vil måske blive overrasket over, hvor mange der har det ligesom dig. Du kan selv tage første skridt i retningen mod at få en god oplevelse hos din tandlæge ved at downloade app'en.

Cope it på klinikken
Mange tandlæger landet over har også Cope its IT-system installeret på klinikken. I den forbindelse vil du besvare nogle enkle spørgsmål på en tablet i venteværelset. På den måde ved tandlægen, hvordan du har det, og han/hun kan hjælpe dig bedst muligt med at få en god oplevelse.

Hypnose
Nogle tandlæger anvender hypnose til at håndtere tandlægeskræk eller som et supplement til bedøvelsen. Hypnose er dokumenteret til at være et effektivt redskab til at skabe forandringer. Ved hypnose arbejdes der med det ubevidste, men du vil være i kontrol under hele forløbet og kunne huske alt, hvad der er sket.

Nogle tandlæger anvender hypnotiske redskaber i deres kommunikation, så nervøsiteten og angsten dæmpes. Andre bruger hypnosen til at få deres patienter til at falde til ro, slappe af og gå ind i en let trance på 2-3 minutter. Du vil være i kontrol under hele forløbet og huske episoden. I tilfælde af svær tandlægeskræk er det muligt at bearbejde angsten med en hypnoterapeut, som evt. også kan bistå under tandlægebesøget, så du fortsat er afslappet.

Psykolog
I svære tilfælde af angst for tandlæger kan det være en start at opsøge en psykolog, hvor du med pågældende kan dele de tanker og oplevelser, der har været medvirkende årsag til tandlægeskrækken. Her vil du kunne blive tilbudt angstdæmpende medicin til at starte med, så du bliver mere og mere i stand til at gennemføre tandlægebesøget og komme ind i en god vane med efterfølgende besøg. Nogle tandlæger samarbejder med psykologen for at opnå det bedste resultat.

Redigér Slet

Tandlægeskræk i svær grad betegnes som odontofobi. Personer, som lider af odontofobi, vil ofte udsætte eller udeblive fra tandlægebesøget, fordi de er nervøse og angste.

Mange tandlæger tager særligt hensyn til patienter med tandlægeskræk og hjælper dem igennem besøget. Hos nogle tandlæger er det ligeledes muligt at komme til et eftersyn, uden at der bliver behandlet samme dag. Hvis du lider af tandlægeskræk, er det vigtigt, at du oplyser det til din tandlæge, så han/hun kan hjælpe dig på rette vej.

Redigér Slet

Tandlægeskræk opstår ofte som følge af en dårlig oplevelse. Det kan f.eks. være en smertefuld og angstprovokerende behandling. Tandlægeskrækken kan også skyldes instrumenter, lyde, lugte og andre ting, der er på en tandlægeklinik. Det kan også være forårsaget af en angst for det ukendte, fordi du ikke ved, hvad der kommer til at ske til tandlægebesøget, og du ikke kender til behandlingen og fagudtrykkene. Hos andre er angsten opstået i barndommen, hvor man har haft ubehagelige oplevelser med tandlægen. 

I Danmark er der ca. 40 %, som lider af tandlægeskræk i større eller mindre grad. Du er derfor ikke alene om det. Der er forskellige metoder, som du kan anvende til at komme din nervøsitet og angst til livs, f.eks. hypnose. Du kan læse mere her.

Redigér Slet

Ofte kan nervøsiteten og angsten tage overhånd. Du kan blive bedre til at gå til tandlægen ved hjælp af nogle simple råd:

  • For at du kan komme tandlægeskrækken til livs, er det første trin at erkende din nervøsitet og angst. Der er bestemt ingen grund til at være flov eller skamme sig over angsten eller tænders dårlige tilstand. Mange har det på præcis samme måde som dig.
  • Din tandlæge spiller en stor rolle. Det er vigtigt, at du har en tandlæge, som du har tillid til og føler dig tryg hos. Du skal kunne fortælle din tandlæge om din angst og nervøsitet. Mange tandlæger tager ekstra hensyn til personer med tandlægeskræk og hjælper dem på rette vej.
  • Få en tid hos tandlægen om morgenen eller formiddagen, så du slipper for at være nervøs hele dagen. Det mindsker også risikoen for, at du aflyser konsultationen.
  • Du kan lave nogle afslappende øvelser hjemmefra, så du er rolig, når du skal til tandlægen. Det kan du gøre ved f.eks. hypnotiske lydfiler, afspændingsøvelser eller med noget musik, der får dig til at slappe af.
  • Du kan tage et familiemedlem eller en ven med til tandlægen for at støtte dig og hjælpe dig med at slappe af.
  • Er du bange for smerterne, kan du tale med din tandlæge om, hvordan behandlingen bliver så smertefri som mulig. Det kan være, at du skal tage nogle beroligende præparater inden undersøgelsen.
  • Tal med din tandlæge og find ud af, hvordan du får en god oplevelse. Det kan være, at I skal aftale et signal, som betyder pause. Det kan også være, at tandlægen skal give udførlige instruktioner under behandlingen, så du er klar over, hvad der kommer til at ske, og intet uventet dukker op. Det afhænger af, hvad der fungerer bedst for dig.
  • Aftal nogle regelmæssige eftersyn med din tandlæge, så du kommer ind i en god rytme. Du kan starte med hyppige besøg, hvorefter intervallerne mellem besøgene langsomt bliver længere.
     
Redigér Slet