Hypnose

Hypnose er en tilstand, hvor en person er i trance. Vi går ubesværet ind og ud af den hypnotiske tilstand, og de fleste oplever det dagligt i forskellige hverdagssituationer. Hypnose minder lidt om at falde i staver, dagdrømme eller meditere, hvor vi slapper af og lader hjernen få en pause. Al hypnose er selvhypnose, dvs. at du selv skaber og afslutter trancen – og du har kontrollen under hele forløbet. Du vil altså opleve selvhypnose flere gange om dagen, da hjernen har brug for at komme ned i gear. 

Hypnose er en tilstand, som fokuserer opmærksomt på det, der er vigtigt. En hypnoterapeut leder dig derfor blot på rette vej og hjælper dig med de ønskede adfærdsændringer. Andre gange guider du dig selv i den hypnotiske tilstand.

Når du er i hypnose, er du mere modtagelig for ændringer. Det er muligt for en hypnotisør at nå ind til din ubevidsthed, hvor I sammen bearbejder nogle ting, som I på forhånd har aftalt. Hypnose virker ofte hurtigt, da forandringsarbejdet foregår på et dybere plan. 

Redigér Slet

Hypnose anvendes til at ændre adfærd. Hypnose er derfor velegnet til at håndtere og bearbejde tandlægeskræk, men kan i høj grad også anvendes som supplement til bedøvelse.

Angsten skyldes ofte undersøgelser, instrumenter og behandlingen hos tandlægen. De fleste patienter, som lider af tandlægeskræk, undgår derfor regelmæssige besøg og behandlinger, hvilket ofte resulterer i tandproblemer og dårlig mundhygiejne. Hypnose kan anvendes til at håndtere tandlægeskrækken ved, at tandlægen får dig til at falde til ro, slappe af og gå ind i en let trance.

Hypnose kan også anvendes som supplement til bedøvelse. Med hypnose er det muligt at bruge langt mindre bedøvelse og forbedre den efterfølgende helingsproces. Hypnose er et godt værktøj, der med stor fordel kan anvendes i alle former for behandlinger.

Redigér Slet

Hypnose er et værktøj til at håndtere tandlægeskræk, hvor tandlægen ved hjælp af de hypnotiske teknikker kan skabe en bedre oplevelse for dig som patient. De hypnotiske teknikker handler i høj grad om kommunikation – hvordan der kommunikeres før, under og efter undersøgelse og behandling.

Visse tandlægeklinikker tilbyder let hypnose, hvor du som patient bliver beroliget, og behandlingen vil være præget af mere ro og afslappethed.

Hypnose kan med fordel kombineres med lydfiler som "Slap Af Hos Tandlægen" og Cope its app, hvor du har mulighed for bearbejde din tandlægeskræk ved hjælp af forskellige øvelser. Læs mere om Cope it her.

Redigér Slet

Hypnose er en anvendelig teknik, når patienter med tandlægeskræk skal beroliges. Med hypnose kan du som patient falde helt til ro, slappe af og gå ind i en let trance på 2-3 minutter. Under den hypnotiske tilstand er du ved bevidsthed hele tiden, og tandlægen udfører på ingen måde terapibehandling eller ”roder i din underbevidsthed”. Du vil være i kontrol under hele forløbet og erindre episoden. Hypnose kan derfor med fordel anvendes som supplement til behandling, da både tandlægen og patienten vil opleve en lettere og hurtigere behandlingsproces.

Hvis du lider af tandlægeskræk af svær grad, vil du først få en session i eget hjem eller et andet sted end på klinikken. Hypnotisøren vil bearbejde din initale angst for selve tandlægebesøget ved hjælp af regressionsterapi. Herefter tager hypnotisøren med til klinikken og bistår under besøget, så du fortsat er afslappet. Ved hjælp af hypnose kan du undgå, at modet svigter dig i sidste øjeblik, da du vil have hypnotisøren ved din side hele tiden.

Du kan finde en tandlæge, som tilbyder hypnose, her (afkryds hypnose som kompetence).

Redigér Slet

Hypnose er ikke farligt. Al hypnose er selvhypnose, hvilket betyder, at du er med hele vejen. Du vil være i fuld kontrol under hele forløbet, og der vil derfor ikke ske noget, som du ikke har lyst til. Hypnoseterapeuten vil kun guide dig til de adfærdsændringer, som I har aftalt på forhånd. 

Redigér Slet

Du vil ikke miste kontrollen, når du er i trance. Trance er blot en fokuseret tilstand, hvor du retter opmærksomheden mod noget specifikt. Du vil derfor være med hele vejen og have kontrol over situationen. I trancen er det ubevidste mere åbent og modtageligt over for forandringer, mens det bevidste stadig er aktivt. På den måde er det muligt at arbejde med nogle ting i det ubevidste, mens du har kontrol over situationen. Al hypnose er selvhypnose, og du går i trance hver dag helt af dig selv, når du f.eks. læser en bog, ser en god film eller kører i bil.

Redigér Slet

Du kommer aldrig til at være helt "væk", når du er i trance. Al hypnose er selvhypnose, og derfor vil din bevidsthed være med hele vejen igennem forløbet. Det ubevidste bliver blot mere åbent og modtageligt for at skabe forandringer. Du vil ofte være rigtig afslappet under hypnosen, men du vil altid kunne huske, hvad der er sket, og du vil have fuld kontrol undervejs.

Redigér Slet

Det er ok, hvis ikke du tror på hypnose. Det handler ikke om at tro, da hypnose ikke henvender sig til dit bevidste sind, og det er derfor ikke nødvendigvis logisk. I stedet handler hypnose om at skabe forandringer – at ændre hvordan, du føler, og ikke hvordan, dit rationale er. 

Redigér Slet