Inman Aligner

Formål

At rette de 6 forreste tænder, som er skæve og trangstillede.

Redigér Slet

Behandlingstid

6-16 uger. I særlige tilfælde kan det tage længere tid.

Redigér Slet

Behandlere

Certificerede Inman Aligner-tandlæger.

Du kan finde en ved at søge under "Find tandlæge" og vælge Inman Aligner som kompetence.

Redigér Slet

Tilskudsberettiget

 "danmark" yder tilskud. Se her.

Redigér Slet

En Inman Aligner er en enkel og aftagelig bøjle, som anvendes til at rette de trangstillede og skæve 6 forreste tænder i over- og/eller undermunden. Inman Aligner er en hurtig, sikker og billig behandlingsform i forhold til andre bøjlesystemer.

Inman Aligner er en enkeltstående behandling, men den kan med fordel anvendes til at rette de forreste tænder, inden andre behandlinger iværksættes f.eks. facader.

Redigér Slet

Inman Aligner er en behandling med en aftagelig bøjle, som retter de skæve og trangstillede 6 forreste tænder. Inman Aligner skubber nænsomt de forreste tænder ind i den optimale position i løbet af ganske få uger – ofte varer behandlingen 6-16 uger.

Ved hjælp af moderne nikkeltitaniumfjedre (NiTi) og to modsatrettede buer presses tænderne ind i den optimale position. NiTi-fjedrene er elastiske, hvilket gør, at Inman Aligneren kan rette de forreste tænder hurtigt og effektivt med en kontinuerlig kraftpåvirkning. Bøjlen består af en plastflange med en bøjlegren, som placeres på indersiden af tænderne og skubber udad. Samtidig anvendes en plast-bøjlegren på ydersiden af dine tænder, som skubber tænderne indad. Denne påvirkning fra både indersiden og ydersiden skubber med et skånsomt tryk gradvist dine tænder mod den ønskede position. Der er ikke nogle kendte allergiske reaktioner ved NiTi-legeringen i de mere end 10.000 behandlinger, der er foretaget verden over.

 

Billederne illustrerer før- og efterbilleder af behandlinger med Inman Aligner.

Redigér Slet

Inman Aligner er til dig, der ønsker at rette skæve og trangstillede tænder forrest i munden. Ved hjælp af Inman Aligner kan der rettes mange forskellige typer af skævheder:

 • De forreste tænder, der stritter frem.
 • De forreste tænder, der peger indad.
 • De forreste tænder, der sidder bagved andre tænder.
 • De forreste tænder, der sidder for tæt og overlapper.
 • De forreste tænder, der er roteret ud af position.

En Inman Aligner er kun til dig, der ønsker at rette de 6 forreste tænder i over- og/eller undermunden. Du kan læse om andre tandretningsformer her.

Redigér Slet

De fleste tandlægeklinikker tilbyder ikke Inman Aligner til personer under 18 år.

Inman Aligner er ikke velegnet til alle tandsæt, da det kun er de forreste 6 tænder, som bliver rettet. For de fleste, der blot skal have rettet de forreste tænder, vil en behandling med Inman Aligner ofte være velegnet.

Inman Aligner kræver, at du har sunde og raske tænder. Hvis du f.eks. lider af parodontose, er det ikke muligt at få behandling med en Inman Aligner, før sygdomstilstanden er fjernet. Tandlægen vil undersøge dine tænder og deres tilstand, før behandlingen starter. Hvis du har implantater, skal du være opmærksom på, at disse ikke kan rettes med Inman Aligner.

Inman Aligner er en velegnet og vellidt behandlingsmetode, da brugen af den aftagelige bøjle kan tilpasses hverdagen. Inman Aligner passer også nemt ind i en aktiv livsstil.

Redigér Slet

Det første trin i behandlingen med en Inman Aligner er at finde en certificeret tandlæge, der kan afgøre, om du er egnet til behandlingen. Du kan søge efter en klinik og vælge Inman Aligner som kompetence under Find tandlæge-sektionen eller se en liste over certificerede Inman Aligner-tandlæger.

Hvis tandlægen finder dig egnet til behandling med en Inman Aligner, tages et aftryk af dit tandsæt, så du kan få fremstillet din individuelle Inman Aligner. Når Inman Aligneren er færdig, indsættes den i munden og justeres efter dine ønsker og dit tandsæt. Inman Aligneren anvendes i den tid, tandlægen har estimeret, behandlingen vil vare.

Undervejs i behandlingen skal du til kontrol hos din tandlæge hver 2.-3. uge, hvor du får rettet og justeret Inman Aligneren efter din ændrede tandstilling.

Når behandlingen er endt, og tænderne er i den ønskede position, anbefales det, at tænderne holdes på plads, så de ikke falder tilbage i udgangspositionen. Til dette formål påsættes der ofte en tynd metaltråd bag på de forreste tænder, men en aftagelig natskinne er også en mulighed.

Redigér Slet

Behandlingstiden afhænger af dit individuelle tandsæt, men de fleste behandlinger tager mellem 6 og 16 uger. I særlige tilfælde kan det tage længere tid. Patienter, der er egnet til behandling med Inman Aligner, oplever ofte behandlingen som hurtig og effektiv i forhold til andre tandretningsteknikker. Du kan henvende dig til din tandlæge og få et realistisk skøn over din behandlingstid.

Redigér Slet

Ja, det er muligt at tage din Inman Aligner ud i løbet af dagen. Det er vigtigt, at du har Inman Aligneren i munden i min. 18 timer om dagen for at få et optimalt resultat. Det vil sige, at du som udgangspunkt kan tage Inman Aligneren ud af munden i op til 6 timer i døgnet uden, at behandlingen påvirkes.

Du skal altså være opmærksom på, at hvis du afviger fra ovenstående og tager Inman Aligneren ud i mere end 6 timer om dagen i behandlingsperioden, kan behandlingen vare længere tid.

Redigér Slet

Din Inman Aligner skal tages ud, når du spiser og børster tænder. Det er vigtigt, at Inman Aligneren ikke tages ud mere end 6 timer om dagen. Hvis dette er tilfældet, kan behandlingstiden forlænges.

Redigér Slet

Ligesom andre former for tandretning skal tænderne vænne sig til at have en bøjle i munden. Det er derfor helt normalt, at dine tænder bliver ømme i starten af behandlingen. Dette er blot et tegn på, at bøjlen nænsomt retter dine tænder. Hvis ømheden er uudholdelig, kan den lettes ved hjælp af smertestillende håndkøbsmedicin som f.eks. Panodil.

Redigér Slet

Inman Aligner er en meget sikker måde at rette de forreste tænder på. Ved behandling med Inman Aligner vil du ikke opleve alvorlige bivirkninger. Hvis ikke du har haft bøjle på før, kan det føles lidt underligt. I den første tid vil dine tænder føles ømme, når bøjlen begynder at rykke tænderne i den ønskede position.

Redigér Slet

Ligesom ved almindelig tandretning kan tænderne falde tilbage til udgangspositionen, hvis ikke du følger tandlægens anvisninger. Tænderne kan rykke sig tilbage efter måneder eller år, derfor er det vigtigt, at du vedligeholder den opnåede position. Der er to muligheder for forebyggelse:

 1. Du kan få fastgjort en tynd wire på bagsiden af de rettede tænder. Denne tråd fastholder tænderne i den opnåede position, så de ikke rykker sig tilbage. Tråden er ikke synlig og skal bæres resten af livet for at forhindre tilbagevandring af tænderne.
 2. Du kan anvende en skinne om natten, som sørger for at fastholde tænderne i den opnåede position. Denne skinne bliver slidt og skal skiftes jævnligt.
Redigér Slet

I starten er det almindeligt, at din tale påvirkes af bøjlen, da den fylder en smule i munden. Du kan i begyndelsen opleve en øget mængde spyt i munden som følge af bøjlens tilstedeværelse. Dette er naturligt og vil aftage, når kroppen har vænnet sig til at have Inman Aligneren i. Det skyldes, at det opfattes som mad, når man har fremmedlegemer i munden, hvilket sætter spytproduktion i gang. Efter noget tid lærer kroppen, at det ikke er tilfældet.

Redigér Slet

Inman Aligner er en skånsom form for tandretning af de 6 forreste tænder i din mund. En Inman Aligner skader ikke dine tænder. Den giver blot et nænsomt pres på din tandstilling for at give dig et mere lige tænder.

Redigér Slet

Alle tandlæger, der tilbyder behandling med Inman Aligner, skal være certificerede for at kunne anvende behandlingssystemet. Du kan søge efter en klinik med Inman Aligner som kompetence under find tandlæge-sektionen eller se en liste over certificerede Inman Aligner-tandlæger.

En Inman Aligner kan blive kopieret. En uægte Inman Aligner virker ikke korrekt og langt fra lige så effektivt som den ægte vare. Det skyldes Inman Alignerens komplekse opbygning. Du kan følge nedenstående trin for at sikre, at det er en ægte Inman Aligner:

 • Laserindgravering i stellet: En ægte Inman Aligner fremstilles med laserindgravering på metalstellet i siden, der vender ind mod kinden. I den uægte kopi anvendes ofte en billig sølvlodning til at forbinde stellet med tandklammen, og det er hverken optimalt eller korrekt. Denne sølvlodning giver ofte en ubehagelig metalsmag i munden, når lodningen går i opløsning. Yderligere vil sølvlodningen være mere klodset og efter kort tid i munden skifte farve til gråsort.
 • Inman Aligner-præsentationsboks: En ægte Inman Aligner kommer altid i en præsentationsboks med en original opbevaringsæske og patientinstruktioner.
 • Fremstillet af et certificeret Inman Aligner laboratorium.
Redigér Slet

Inman Aligner har flere forskellige fordele i forhold til andre tandretningsformer. De er:

 • Hurtige resultater (6-16 uger).
 • Du opnår rigtig fine resultater med kun én bøjle.
 • Sikker og nænsom regulering af dine forreste tænder.
 • Den indsættes og aftages nemt og hurtigt.
 • Den er billigere end andre bøjler.
 • En hurtig tandretning inden facadebehandling.
Redigér Slet

Inman Aligner er kun velegnet til at rette de 6 forreste tænder i munden, og det er derfor systemets primære begrænsning. Andre tandretningsteknikker er derfor nødvendige, hvis du også skal have rettet dine hjørne- eller kindtænder. Du kan læse mere om de andre tandretningsformer her.

Redigér Slet

I Danmark er Inman Aligner en forholdsvis ny teknik til tandretning, men teknikken er baseret på velkendte principper. I USA har Inman Aligner været benyttet i mere end 10 år. I England og USA modtager flere tusinde patienter behandling med Inman Aligner hvert år, og denne teknik er således ved at blive udbredt i resten af Europa.

Flere og flere tandlæger i Danmark certificeres til at lave denne reguleringsbøjle, og du vil derfor opleve, at Inman Aligner tilbydes på langt flere tandlægeklinikker end før. Der findes over 400 certificerede Inman Aligner-tandlæger i Danmark.

Redigér Slet

Der findes andre former for bøjler som almindelige bøjler, ClearSmile Aligner, ClearSmile Brace og Invisalign. Metoden afhænger af dine tænder og ønsker. ClearSmile Aligner retter de 8 forreste tænder, hvorimod almindelige bøjler, Invisalign og ClearSmile Brace kan rykke alle tænderne.

Redigér Slet