Digital scanning

Digital scanning af tænder er en ny aftryksteknik ved hjælp af digitale scannere. Tænderne scannes ved hjælp af et digitalt kamera, hvorfra data overføres til et softwareprogram. Ud fra dette bearbejder tandlægen de indkomne data, og efterfølgende laver dine kroner og broer digitalt, som videresendes til en fræsemaskine, der fræser emnerne direkte.

Redigér Slet

Der er forskellige fordele med digital scanning:

  • Præcist aftryk af præparerede tænder.
  • Mindre ubehag i forhold til den konventionelle aftrykstagning.
  • Præparation, aftryk og fremstilling kan ske på ét besøg.
  • Du skal ikke gå med foreløbig erstatning (provisorium).
Redigér Slet

Klinikkerne i Danmark anvender forskellige scannere. De mest almindelige scannere er:

  • Cerec-scanneren.
  • Trios-scanneren.
  • ITero-scanneren.
  • Plan-scanneren.

Du kan komme ud for, at tandlægen opkalder kroner eller broer efter scanningssystemet f.eks. Cerec-kronen.

Der er flere af scanningssystemerne, som har en fræsemaskine ud over den digitale aftryksteknik. Fræsemaskinen kan lave broer, kroner og facader med det samme efter modtagelse af data. Derved kan du som patient nøjes med ét besøg hos din tandlæge.

Redigér Slet

Når du skal have lavet kroner, broer, facader eller porcelænsindlæg, tager tandlægen et aftryk af dine tænder for at tilpasse dem. Den digitale aftryksscanner tager mere præcise aftryk af dine tænder end den konventionelle aftryksmetode. Du kan læse mere om aftryk her.

Redigér Slet

Ofte vil du kun blive scannet ved fremstilling af kroner, broer, facader og porcelænsindlæg. I de fleste tilfælde behøver tandlægen ikke mere end ét scan af dine tænder, dog under visse omstændigheder - fejl i det digitale billede osv. - skal der tages et nyt scan af det pågældende område i munden.

Redigér Slet

At få foretaget et digitalt aftryk er smertefrit. Fotoapparetet, der bruges til at scanne tænderne kan føles akavet at få i munden. Proceduren er meget kortvarig i forhold til den konventionelle aftryksteknik, hvilket mange finder ubehagelig. Du kan læse mere om konventielle aftryk her.

Redigér Slet