Tandsmykker

Formål

At få påsat pynt på sine tænder.

Redigér Slet

Behandlingstid

15-30 minutter.

Redigér Slet

Behandlere

Almindelige tandlæger og tandplejere.

Redigér Slet

Tilskudsberettiget

Den Offentlige Sygesikring og "danmark" yder tilskud som til en lille plastfyldning. Se her.

Redigér Slet

Et tandsmykke er et lille 2 mm smykke til at sætte på tænderne. Tandsmykker anvendes som pynt – som ethvert andet smykke på kroppen: Halskæde, øreringe, fingerringe, osv.

Redigér Slet

Smykket limes (bondes) på emaljeoverfladen på samme måde, som plast bondes som fyldning i tænderne. Tandsmykket sidder derfor fast og er ikke aftagelige ligesom kropssmykker.

Redigér Slet

Alle kan få tandsmykker, så længe der er emalje på tanden. Det anbefales kun at sætte smykker på velholdte tænder, da smykket i sig selv tiltrækker ekstra opmærksomhed ved sin tilstedeværelse. Hvis nabotænderne er grimme, bliver de således også ofre for den øgede opmærksomhed.

Redigér Slet

Smykkerne er i sig selv ikke skadelig. Som med al tandbehandling er det vigtigt, at mundhygiejnen er god, så der ikke opstår huller i tænderne (caries), syreskader osv.

Redigér Slet

Limningen (bondingen) kan slippe emaljen. Er den lavet efter forskrifterne, holder den som en almindelig fyldning.

Redigér Slet

Der findes mange tandsmykker i forskellige motiver og farver. Udvalget varierer fra klinik til klinik, så spørg den pågældende klinik, hvilket udvalg de har.

Redigér Slet

Ved påsætning af tandsmykket anvendes lim (bonding), og denne bonding kan slippe. Overfladerne slides med tiden og kan derfor komme til at se matte ud. Plasten, der bruges som bonding, kan som al anden plast misfarves.

Redigér Slet

En piercing er en udsmykning, der kan foretages overalt på kroppen.

Piercinger ses ofte i munden – enten i tungen, læberne eller kinderne. Der er dog risiko for, at piercingen kan slå flis af din emalje, som medfører isninger og ruheder.

Vær derfor opmærksom på den skadelige bivirkning ved påbidning af piercingen med tænder, hvor emaljen kan blive slået af med efterfølgende behandling til følge.

Redigér Slet