Røntgen

Røntgen er en forkortelse for røntgenoptagelser eller røntgenbilleder. Billederne bliver taget ved hjælp af røntgenstråler fra et røntgenapparat, som skaber bedre diagnostiske muligheder for tandlægen. Tandlægen får adgang til viden om tænderne og den omkringliggende knogle, som ikke kan ses med det blotte øje.

Redigér Slet

Der findes flere forskellige slags røntgen:

  • Konventionelle digitale røntgenbilleder: Enorale og extraorale.
  • Ortopan røntgenoptagelser.
  • 3-D-røntgenoptagelser.
  • Cone Beam CT 3-D-scanning.

Konventionelle digitale røntgenbilleder
Røntgenbillederne tages på sensorer, som har forbindelse til en computer, der lægger billeder ind i patientjournalen. De konventionelle digitale røntgenbilleder kan opdeles i:

  1. Enorale billeder er betegnelsen for billeder, der er taget inde i munden – enten som enkelttandbilleder eller bitewings (alle tænder). Bitewings er oversigtsbilleder af alle kindtænder i både over- og undermunden. Her kan tændernes mellemrum og kontaktpunkter ses, og begyndende huller kan opdages, inden de bliver for store.
  2. Extraorale billeder er betegnelsen for billeder taget udenfor munden. Disse bruges typisk i forbindelse med kæbeledsoptagelser grundet gigt, en knækket kæbe, kraniumfrakturer mv. Profilrøntgenbilleder bruges til kæberelationer, hvor panoramarøntgenbilleder giver oversigt over hele kraniet og alle tænder.

Ortopan røntgenoptager
En ortopan røntgenoptager tager digitale oversigtsbilleder af den fulde kæbe og kraniet. Billederne giver en oversigt over bl.a. visdomstænders beliggenhed, sygdomme i kæberne, bihulerne, kæbeled og knogletykkelse. Oversigtsbillederne tilbyder mere diagnostisk viden, som anvendes i behandlingsplanlægningen.

Digital 3-D-røntgenoptager
En 3-D digital røntgenoptager tager store oversigtsbilleder af den fulde kæbe og kraniet. Udviklingen har medført, at den kan tage 2-3 dimensionale røntgenbilleder, som giver behandleren endnu mere præcis diagnostisk viden. Dette skaber rammerne for en optimal behandlingsplanlægning for tandlæger.

Cone Beam CT 3-D-scanning
Cone Beam CT 3-D-scanning er det sidste nye inden for røntgenteknik. Scanneren laver en 3-D-gengivelse af kraniet. Opmålingerne foretaget med Cone Beam CT 3-D-scanning er fuldstændig målfaste og præcise. Disse gengivelser åbner op for nye diagnostiske muligheder, fordi der kan kigges ind bagved diverse strukturer ved hjælp af snitbillede i alle planer. En 3-D-scanning giver den nødvendige viden, som almindelige røntgenoptagelser ikke kan vise. Hidtil har det kun været muligt at få foretaget denne slags optagelser på hospitalet, men flere klinikker investerer i apparatet – især klinikker med megen kirurgi og implantatbehandling. Det skyldes, at en nøjagtig anatomisk viden er afgørende for sikkerheden i behandlingen.

Redigér Slet

Røntgenbilleder foretages ofte i forbindelse med en almindelig undersøgelse. Bitewings foretages hvert år eller hvert andet år, afhængigt af din aktuelle tandstatus, som et led i en forebyggende behandling.

Et røntgenbillede vil også anvendes ved akutte besøg, hvis du f.eks. har haft tandpine. Ved hjælp af røntgenbilledet kan tandlægen se flere detaljer og finde frem til årsagen. 

Redigér Slet

Der er ikke smerter eller et stort ubehag ved at få foretaget røntgenbilleder.

Redigér Slet

Den dosis af røntgenstråler, du udsættes for, er ufarlig og kraftigt nedsat med de digitale røntgenapparater.

Redigér Slet