Cope it

Cope it er en virksomhed, som har udviklet et nyt værktøj til håndtering og behandling af tandlægeskræk. Cope it tilbyder IT-løsninger til klinikker og patienter, så patienter sikres en tryg og god oplevelse hos tandlægen. Cope it har i samarbejde med tandlæger, læger, psykologer, forskere og patienter udviklet en løsning, der hjælper patienter med at opnå en højere tryghed og bedre tandsundhed. Cope its løsning er bygget på et fundament af kognitiv adfærdsterapi, adfærdsdesign og teknologi til at hjælpe patienten og tandlægen med at håndtere tandlægeskræk.

Redigér Slet

Bekymring for tandlægebesøget påvirker hverdagen for mange mennesker, og for nogle går det ud over deres tandsundhed. Yderligere kan det være svært for tandlægepersonalet at vide, om du har bekymringer og/eller lider af tandlægeskræk. På den måde er det en udfordring for tandlægen at vide, hvordan de kan skabe en god oplevelse for dig. Cope it har derfor udviklet en løsning bestående af to dele:

  1. En applikation til patienter: Applikationen hjælper dig som patient med at håndtere dine bekymringer ved at gå til tandlæge. Du kan læse mere på slutmedtandlægeskræk.dk.
  2. IT-system udviklet til tandlæger: Cope it tilbyder en digital løsning til tandlægeklinikker. Systemet hjælper med at skabe dialog og tryghed mellem patienter og tandlæger.

App til patienter: Cope it
App’en er udviklet til patienter, som gerne vil opnå større tryghed ved at gå til tandlægen. App’en giver dig som patient en individuel træningsplan, som bl.a. indeholder videoeksponeringer, der vænner dig til de situationer, som kan opstå ved tandlægen. Med app’en får du som patient konkret hjælp til at håndtere bekymringer ved at gå til tandlæge.

Redigér Slet

IT-system til tandlæger
Hos tandlægeklinikker, som har Cope its IT-system, får patienter mulighed for at besvare nogle enkle spørgsmål på en tablet i venteværelset. Spørgsmålene handler om, hvordan du som patient har det med at gå til tandlæge. Tandlægen bruger svarene til at forventningsafstemme og gøre besøget til en tryg oplevelse for dig som patient. Helt konkret får behandleren et grafisk overblik af dit tryghedsniveau ved det forestående besøg. Overblikket viser, hvilke udfordringer ved besøget, der gør dig nervøs f.eks. nålen, boret, at føle sig fanget i stolen, økonomien mv. Det giver samtidig mulighed for at følge din udvikling over tid.

 

På billedet vises resultaterne fra app'en på skærmen inde hos tandlægen.

Redigér Slet

Hvis du ikke er helt tryg ved at gå til tandlægen, er du ikke alene. Ca. 40% af Danmarks befolkning er utrygge ved tandlægebesøg. Det er derfor en almindelig tilstand, hvor årsagen kan være mange. Den typiske årsag er, at du har haft en ubehagelig oplevelse tidligere, eller at du har hørt andre fortælle om en dårlig oplevelse.

Du kan selv gøre noget ved din bekymring og/eller tandlægeskræk. App'en, Cope it, kan downloades gratis. Via app’en får du hjælp til at håndtere dine bekymringer ved at gå til tandlæge og arbejder med, hvordan du kan tøjle din angst ved at lave nogle enkle øvelser derhjemme. Flere af de tandlæger, som bruger Cope it, tilbyder også andre former for hjælp til at slippe af med angsten for tandlægebesøget. Nogle tilbyder psykoterapi sammen med behandlingen for at give dig den bedste tilvænning. Der er også flere, som har god erfaring med at tilbyde hypnose eller akupunktur i forbindelse med behandlingen.

Redigér Slet

Sammen med læger, psykologer samt tandlæger har Cope it udviklet en app til patienter med tandlægeskræk. Med enkle og effektive kognitive øvelser kan du blive bedre til at forstå og håndtere din angst. Øvelserne i app'en udføres lige, hvor det passer dig, evt. derhjemme, så du føler dig afslappet og tryg, inden du skal til tandlægen.

På slutmedtandlægeskræk.dk kan du finde råd og interviews med en række forskellige personer, der er nervøse, bekymrede og/eller bange for tandlæger og deres instrumenter. De fortæller, hvordan de er blevet deres tandlægeskræk kvit, eller hvordan de har lært at bearbejde denne. Der ligger også en test, så du kan teste, hvor bekymret du er i forhold til resten af befolkningen. Du kan selv tage første skridt i retningen mod at få en god oplevelse hos din tandlæge ved at downloade app'en.

Mange tandlæger landet over har også Cope it på klinikken. På den måde ved tandlægen, hvordan du har det, og tandlægen kan hjælpe dig bedst muligt med at få en god oplevelse.

Redigér Slet

Cope its løsninger hjælper tandlægen med at forstå dine konkrete bekymringer, og tandlægen kan dermed tage højde for dette fra det øjeblik, de skal tage imod dig som patient.

Ved at besvare nogle enkle spørgsmål kan tandlægen se, hvilke specifikke udfordringer du har. Tandlægen har derfor optimal mulighed for at give dig en tryg oplevelse.

Du kan finde en Cope it-tandlæge her (afkryds Cope it som kompetence).

Redigér Slet